ΥΠΟΙΚ: ζητεί τροπολογία για να διαθέσει 30 εκατ. στα ΕΛΤΑ

πληρωμες

Tροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προκαταβάλει το κόστος υπηρεσιών που εντάσσονται στην καθολική υπηρεσία των ΕΛΤΑ για τα έτη 2018 και 2019. Το κόστος αυτό ανέρχεται σε 30 εκατ. ή 15 εκατ. για κάθε έτος. Την τροπολογία θα πρέπει να καταθέσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που είναι και ο εποπτεύων κυβερνητικός φορέας της επιχείρησης.

Αυτό ζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος της σύσκεψης ήταν να βρεθούν λύσεις στο οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εταιρεία θα εξοφλήσει αύριο το α΄ 15νθήμερο του Μαρτίου (στο Δημόσιο οι μισθοί προκαταβάλλονται) αλλά η εξόφληση του β΄ 15νθημέρου βρίσκεται στον αέρα.

Μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η πρώιμη εκταμίευση του κόστους παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, που εντάσσονται στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας. Την εκτέλεση αυτών των υπηρεσιών ανέλαβαν τα ΕΛΤΑ με απόφαση της κυβέρνησης και το κόστος παροχής της ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, τα κόστη αυτά αποζημιώνονταν απολογιστικά και όχι προϋπολογιστικά. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητεί την έγκριση της Βουλής.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι, χωρίς ένα συνολικό σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, και η συγκεκριμένη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ θα περιέλθει σε μια μαύρη τρύπα. Τα ΕΛΤΑ απαιτούν για τη λειτουργία τους κεφάλαια 85 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019 και αν συνυπολογιστούν και τα 32,5 εκατ. ευρώ που αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης, σημαίνει ότι τα ΕΛΤΑ φέτος χρειάζονται 117,5 εκατ. ευρώ. Η πρόωρη δε χρηματοδότησή τους με 30 εκατ. ευρώ θα εξασφαλίσει ακόμη ένα τρίμηνο ζωής. Η όλη υπόθεση πάντως δείχνει τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των δύο υπουργείων, Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής. Το υπερταμείο παρακολουθεί τη σύγκρουση αυτή ως θεατής, ενώ η διοίκηση των ΕΛΤΑ παραμένει όμηρος της ταμειακής αδυναμίας της επιχείρησης. Η εταιρεία πρόσφατα ήρθε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για τον συμψηφισμό ποσού 14 εκατ. ευρώ που οφείλει η πρώτη στη δεύτερη –τα ΕΛΤΑ θα διανέμουν επί μήνες τους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς να πληρώνονται– αλλά πρόσφατα έχασε άλλο έναν σημαντικό πελάτη, τον ΟΤΕ. Ο τελευταίος ανέθεσε τη διανομή των λογαριασμών του στην εταιρεία ACS. Aπό την άλλη πλευρά, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ετοιμάζεται να αναθέσει στα ΕΛΤΑ το έργο της διανομής του Τύπου στην επαρχία, ένα συμβόλαιο ύψους 7 εκατ. στη διετία.

kathimerini.gr

(Visited 134 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS