Τα ΕΛΤΑ καταρρέουν και αναζητούν σύμβουλο για να το … αποτρέψουν!

ΑΘΗΝΑ-παγιδευμένος φάκελος ανεφλέγη στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)ΑΘΗΝΑ-παγιδευμένος φάκελος ανεφλέγη στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι τραγική. Χαρακτηριστική της κακής οικονομικής θέσης των ΕΛΤΑ η απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός προχωρά σε ανοικτό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών Εκπόνησης Σχεδίου Επιχειρησιακής Συνέχειας (Business Continuity Plan) και Σχεδίου Ανάκαμψης από Καταστροφή (Disaster Recovery Plan).

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη του διαγωνισμού είναι 99.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, ενώ κριτήριο κατακύρωσης και ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή).

Αν και η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει στα … συρτάρια της επιχειρησιακό σχέδιο από την PWH ωστόσο ζητά νέο «συνεργάτη» που θα δώσει λύση στον Οργανισμό που ..καταρρέει οικονομικά.

Αν και ήδη έχουν κλείσει 60 καταστήματα σε όλη τη χώρα με δυσκολία πληρώνει κάθε μήνα ους εργαζόμενους του αν και το τελευταίο χρόνο έχει λάβει 75 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην κρατική επιδότηση των 15 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι λειτουργικές ζημιές φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 32,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη της PWC εισηγείται το σταδιακό κλείσιμο περίπου 200 ζημιογόνων υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, την ενίσχυση υφιστάμενων καταστημάτων και τη σταδιακή αποχώρηση μέσω κινήτρων εθελουσίας εξόδου ή πρόωρης συνταξιοδότησης με ορίζοντα πενταετίας, συνολικά 2.800 υπαλλήλων.

Ήδη, ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ (μητρική εταιρεία) ανήλθε το 2017 σε 310,7 εκατ. ευρώ, έναντι 311,7 εκατ. ευρώ το 2016, μειωμένος κατά 0,3%, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους διευρύνθηκαν, αντίστοιχα, στα 15,9 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι 13,6 εκατ. ευρώ το 2016. Τα στοιχεία για το 2018 δείχνουν επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των ΕΛΤΑ, που προϋπολογίζουν και νέα μείωση του κύκλου εργασιών τους για το 2019 με περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού αποτελέσματος.

Ακόμα, στις άμεσες ενέργειες συγκαταλέγεται η απορρόφηση της εταιρείας Ταχυμεταφορών από τα ΕΛΤΑ, προκειμένου να δοθεί έμφαση στο συγκεκριμένο τομέα και να ενισχυθεί περαιτέρω η εκμετάλλευση του δικτύου.

Ταυτόχρονα, προτείνεται να δημιουργηθεί μια δυναμική ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης του Οργανισμού, με δυνατότητες ευρύτατης ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Την ίδια στιγμή με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται το έργο της εταιρείας «Eurobank Υπηρεσίων Ακινήτων Ανώνυμη Εταιρεία» για την εκτίμηση της αξίας 32 ακινήτων ιδιοκτησίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΤΑ θα χρειαστούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τους επόμενους μήνες προκειμένου να επιβιώσουν.

Της Μαρίας Μόσχου

movenews.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS