Στις 7/7 το αίτημα για κρατική ενίσχυση των ΕΛΤΑ με 150 εκατ στην DGCom

clock_

Τα ΕΛΤΑ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Αντιμετωπίζουν σοβαρή κεφαλαιακή ανεπάρκεια, σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι συνεχείς ζημίες έχουν απονευρώσει την λειτουργική ικανότητα της εταιρίας.
Τα ΕΛΤΑ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είχαν ζημίες 16,8 εκατ και αρνητικά ίδια κεφάλαια -87 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι τα ΕΛΤΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εάν άμεσα δεν επενδυθούν νέα κεφάλαια και όπως είναι δομημένος ο ισολογισμός μόνο το κράτος μπορεί να επενδύσει κεφάλαια.
Στο πλαίσιο αυτό στις 6 ή 7 Ιουλίου 2020 το ελληνικό δημόσιο θα υποβάλλει στα αρμόδια όργανα της Commission και στην DGcomp πρόταση για παροχή κρατικής βοήθειας στα ΕΛΤΑ ύψους 150 εκατ αν και με βάση αναλύσεις χρειάζονται συνολικά 300 εκατ ευρώ.
Πρωτίστως πρέπει να δοθούν κεφάλαια ακόμη και εάν θεωρηθούν κρατική βοήθεια καθώς εάν άμεσα δεν υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου στα ΕΛΤΑ ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι μεγάλος.
Ωστόσο υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες τάσεις, ενώ έχει εκπονηθεί και μελέτη που αναφέρει ότι λόγω των λειτουργικών ζημιών και του κορωνοιού σε βάθος 3ετίας δηλαδή 2020 έως το 2022 θα καταγράψει ζημίες από -80 έως -100 εκατ ευρώ.
Το Υπερταμείο ως βασικός μέτοχος έχει σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς ως Υπερταμείο είναι υπόλογο στην Commission και με την αύξηση των 150 εκατ θα επηρεαστεί όλος ο ισολογισμός της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ επιμένει ότι απαιτούνται άμεσα κεφάλαια για να μπορέσει να λειτουργήσει η εταιρία ενώ τα αρμόδια Υπουργεία και το Υπουργείο Οικονομικών κατανοούν ότι…η αλήθεια κρύβεται κάπου στην μέση.
Τα ΕΛΤΑ εμφανίζουν 434 εκατ ισολογισμό με τις σωρευμένες ζημίες να φθάνουν στα 210 εκατ ευρώ.
Ένα από τα θέματα που εξετάζονται είναι οι απαιτήσεις από καθολική υπηρεσία ύψους 182 εκατ ευρώ.
Τα ΕΛΤΑ απαιτούν αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο για το κόστος παροχής καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Ωστόσο υπάρχουν πολλές ασάφειες εάν δηλαδή αυτό το ποσό που αναγνωρίζουν τα ΕΛΤΑ στα στοιχεία παθητικού θα δοθεί από το ελληνικό δημόσιο ενώ ταυτόχρονα υφίστανται και θέματα αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Λογιστικά τα ΕΛΤΑ εμφανίζουν αυτή την απαίτηση αλλά πρακτικά το ζήτημα της καθολικής υπηρεσίας παραμένει ανοικτό, καθώς ακόμη δεν έχει διευθετηθεί.
Τα ΕΛΤΑ χρειάζονται κεφάλαια αλλά υπάρχει κίνδυνος το αίτημα για κρατική ενίσχυση να αντιμετωπιστεί από την DGComp με αυστηρότητα επειδή υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα.
Τα ΕΛΤΑ πάντως ουσία, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως εταιρία εάν δεν επενδυθούν νέα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

(Visited 1.243 times, 9 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS