Κόκκινο τσεκούρι στους μισθούς: Υπεγράφη το εσωτερικό μνημόνιο της αριστεράς

tsekouri

Πρώτο μνημόνιο αριστερά είναι η Κοινή Συμφωνία – Πλαίσιο που υπέγραψε η Διοίκηση και η Ομοσπονδία. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο με τις μειώσεις.

Για πέμπτη φορά στα χρόνια της κρίσης οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ καλούνται να πληρώσουν με μείωση των εισοδημάτων τους. Το νέο εσωτερικό μνημόνιο που υπεγράφη την Τετάρτη το επικύρωσε η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας και το ΔΣ των ΕΛΤΑ.

Και για να γίνει σαφές στους εργαζόμενους, οι νέες περικοπές και η αύξηση του ωραρίου έχουν συγκεκριμένες υπογραφές. Η πρόταση έλαβε 24 ΝΑΙ, από την ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΚ και 11 ΟΧΙ από τη ΔΑΚ και τη ΔΑΚΕ.

Η ΔΑΚ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ψηφίσει την Κοινή Συμφωνία εάν υπήρχε έστω και ένα ευρώ μείωση μισθού και εάν υπήρχε αύξηση στο ωράριο.

Τελικώς ίσχυσαν και τα δύο. Και μειώσεις. Και αύξηση στο ωράριο εργασίας από 7.40 σε 8 ώρες.

Γι αυτό ήταν μονόδρομος και ηθική υποχρέωση για τη ΔΑΚ να καταψηφίσει.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ότι επελέγη αντί να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας να υπογραφεί μια Κοινή Συμφωνία– Πλαίσιο. Και αυτό έχει τη σημασία του.

Η σχετική επιλογή επεβλήθη στην πραγματικότητα από την εκτελεστική εξουσία, στερώντας από τους εργαζόμενους τη πλήρη δυνατότητα διαπραγμάτευσης που δίνει η διαδικασία της ΕΣΣΕ. Η κυβέρνηση της «αριστεράς» δεν εμφανίστηκε απλώς μνημονιακότερη των μνημονιακών, αλλά εκβιαστικά άφησε τους εργαζόμενους  χωρίς λόγο ύπαρξης και συνδιαμόρφωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι  Κοινές Συμφωνίες συνήθως περιλαμβάνουν έως τρεις όρους ενώ εδώ έχουμε να κάνουμε ένα αναλυτικότερο κείμενο 17 σελίδων και 7 όρων.

Βεβαίως έχει ληφθεί πρόνοια για να μπερδευτούν οι εργαζόμενοι να μην εξειδικεύονται οι περικοπές. Θα χρειαστεί να περιμένουν οι εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του μήνα για να μάθουν ποιο είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν αυτή την φορά. Έχει μπει όμως το συνολικό πλαίσιο των μειώσεων που αφορούν όλους τους εργαζόμενους.

Και παρά τα όσα νομίζουν πολλοί εκτός ΕΛΤΑ, δεν είναι η πρώτη περικοπή στο εισόδημα μας. Είναι η πέμπτη από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Ξεκινήσαμε με τον εφαρμοστικό νόμο του 2010. Είχαμε νέα μείωση τον Οκτώβριο του 2011.

Το 2012 πάγωσε το χρονοεπίδομα (και μάλιστα δεν πρόκειται να επανέλθει στο ορατό μέλλον. Διότι όπως γράφει η Κοινή Συμφωνία θα μπορέσει να επανέλθει μόνον όταν η ανεργία πέσω κάτω από το 10%, δηλαδή να πέσει κάτω και από τα επίπεδα που ήταν το 2009 και στο μισό από τα σημερινά επίπεδα….)

Από το 2013 έως και σήμερα έχουμε την παραχώρηση των δώρων και του επιδόματος αδείας μέσα από κοινές συμφωνίες.

Και σήμερα έχουμε τη νέα Κοινή Συμφωνία – Πλαίσιο που αποδεικνύεται σφαγιαστική για το εισόδημα των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ.

Όλα αυτά τα χρήματα που εμείς χάσαμε τα τελευταία χρόνια, μπήκαν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Χάθηκαν, όπως χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Και σήμερα, την ώρα των νέων περικοπών έχουμε διόγκωση των Διοικητικών δαπανών με τρόπο προκλητικό και αναίτιο.

Αλλά αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Διοίκηση φαίνεται πως έχουν ως άγνωστη λέξη την ανάπτυξη. Αρνούνται να δουν ότι οι περικοπές απλώς κόβουν το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι η λύση είναι μόνο η ανάπτυξη. Τα νέα προϊόντα. Ο εκσυγχρονισμός. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Αρκεί να ακολουθήσουμε την κυρίαρχη διεθνή τάση.   Βέβαιως, όπως έχει αποδειχτεί συνολικότερα το όραμα της κυβέρνησης είναι σοβιετικού τύπου με νεοφιλελευθέρους όρους ακραίου καπιταλισμού: από τη μια η νομεγκλατούρα του κομματικού συστήματος και από την άλλη οι υπόλοιποι. Ωστόσο οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά. Και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι και τα ΕΛΤΑ συρρικνώνονται και μειώνεται το μισθολογικό κόστος για να τηρηθεί πιο εύκολα η μνημονιακή υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης. Διότι ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει τα ΕΛΤΑ ελκυστικότερα φθηνότερα και πιο κοντά στα μέτρα των ιδιωτών.

 

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι όλες οι άλλες μεγάλες ΔΕΚΟ που υπέγραψαν ΣΣΕ στην περίοδο της κρίσης και αποδέχθηκαν μειώσεις, σήμερα έχουν επανέλθει στους μισθούς του 2010 .

Όλοι οι άλλοι βγήκαν στο ξέφωτο. Στα ΕΛΤΑ συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο σκοτάδι, χωρίς προοπτική και με μια Διοίκηση που ως μόνη λύση στα μεγάλα προβλήματα του Οργανισμού έχει να αντιπροτείνει περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων .

Η ΔΑΚ δεν μπορούσε να υποκύψει σε αυτόν τον εκβιασμό.

Υπενθυμίζουμε, αυτό που είναι γνωστό σε όλους, ότι μέχρι πριν από μια ημέρα, η κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη έλεγε στους χώρους εργασίας ότι δεν θα υπογράψει ούτε ένα ευρώ μείωση, αλλά τελικώς έκανε τη μεγάλη «κυβίστηση» και είπε «ΝΑΙ ΣΕ ΌΛΑ», υπέγραψε το νέο – βαρύτερο μνημόνιο για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ.

Η ΔΑΚ, πιστή στις δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζόμενους, ακολουθώντας τις αξίες της έπραξε το αυτονόητο. Ήταν θέμα τιμής και αρχής για εμάς να μην αποδεχθούμε νέες σφαγιαστικές μειώσεις για τους εργαζόμενους.

Συνεχίζουμε να είμαστε επίμονα απέναντι σε όσους θέλουν την απαξίωση και την φτωχοποίηση των εργαζομένων, σε όσους θέλουν το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο με τις μειώσεις

ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛ2017

(Visited 1.583 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS