Ενωμένοι μπορούμε περισσότερα

 

Η ΔΑΚ ξεκίνησε ως μια μικρή παράταξη, από το συνδικαλιστικό περιθώριο, όταν μια ομάδα ανθρώπων αισθανθήκαμε ότι είχε έρθει ώρα να κάνουμε κάτι καινούργιο. Να γυρίσουμε σελίδα. Να αφήσουμε πίσω τον συνδικαλισμό που μας πλήγωνε και να ξεκινήσουμε κάτι διαφορετικό που να εκφράζει τις ανησυχίες του σύγχρονου εργαζομένου, να απαντά στα σημερινά προβλήματα και όχι σε όσα συνέβαιναν πριν από 30 χρόνια. Αυτή η μικρή ομάδα αιρετικών και οραματιστών μεγάλωνε διαρκώς. Αντιμετωπισθήκαμε με επιφυλακτικότητα στην αρχή, με σκεπτικισμό για το αν θα μπορέσουμε να αρθρώσουμε ένα διαφορετικό λόγο- μια διαφορετική πρόταση. Αλλά το κλίμα – η αντιμετώπιση των συναδέλφων άλλαζε και άλλαζε ριζικά.

Η μικρή ομάδα έγινε μεγαλύτερη. Όρθωσε το ανάστημα της συνδικαλιστικά. Διεκδίκησε. Κέρδισε. Ανέβηκε στην εκτίμηση των συναδέλφων. Αναγνωρίσθηκε. Επιβραβεύθηκε. Δικαιώθηκε.

Όμως δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε μπροστά διότι αποδείχθηκε ότι αυτή είναι η δική σας θέληση, η δική σας εντολή.

Ορισμένοι λένε ότι ο συνδικαλισμός πέθανε, ότι όλοι ίδιοι είναι. Πράγματι ο συνδικαλισμός έχει περάσει μια περίοδο απαξίωσης. Μια περίοδο που δεν μπόρεσε  να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Αυτή είναι η αλήθεια ας μην κρυβόμαστε. Αυτή η πραγματικότητα μας κάνει κι εμάς να θέλουμε να δημιουργήσουμε την Πανελλήνια (πλέον) Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παράταξη ΔΑΚ ΕΛΤΑ. Να οργανώσουμε καλύτερα και συντεταγμένα τον αγώνα μας. Να ενώσουμε -σε όλη την Ελλάδα- τους συναδέλφους που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες αρχές. Μοιράζονται τους ίδιους στόχους και το ίδιο όραμα για το Ταχυδρομείο.

Φυσικά και υπάρχουν συνάδελφοι στην υφιστάμενη συνδικαλιστική δομή που πραγματικά θέλουν και προσπαθούν, αλλά δεν τους αφήνουν οι εσωτερικοί μηχανισμοί που έχουν σκουριάσει με τον χρόνο. Δεν τους αφήνει η κεκτημένη ταχύτητα που υπάρχει από το «σύστημα».   Γι αυτό θέλουμε να ξεκινήσουμε μαζί σας ένα καινούργιο συνδικαλιστικό κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο χωρίς τους μηχανισμούς του χθες. Χωρίς την κεκτημένη ταχύτητα του συμβιβασμού. Χωρίς δεσμεύσεις.

Αλλά με νέες ιδέες, με νέες προτάσεις, με νέα πρόσωπα, με μια νέα προσέγγιση για τα πράγματα. Κυρίως όμως με νέο όραμα για το συνδικαλισμό, και νέα προοπτική για το ταχυδρομείο.

Διότι έχει σημασία και το τι συνδικαλισμό μπορούμε να κάνουμε και τι ταχυδρομείο θέλουμε.

Για εμάς είναι θεμελιώδης – απαράβατος όρος η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ταχυδρομείου. Η ιστορία της προσφοράς των ΕΛΤΑ δεν μπορεί να σβηστεί ως μια απλή μνημονιακή υποχρέωση. Το ταχυδρομείο μπορεί και πρέπει να παραμείνει δημόσιο. Έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει, έναν ρόλο που κανένας ιδιώτης δεν  μπορεί να καλύψει. Και εμείς είμαστε σταθεροί σε αυτή μας την άποψη. Δημόσιο ταχυδρομείο είναι αυτό που σταθερά και απαρέγκλιτα υποστηρίζουμε. Όμως όχι μόνο δημόσιο, αλλά και λειτουργικό και βιώσιμο, ώστε να μπορεί να επιτελεί πραγματικά τον σκοπό του. Όχι ένα συρρικνωμένο ταχυδρομείο που οι ιδιώτες πράκτορες καλούνται να κάνουν τη δική μας δουλειά. Ούτε ένα μικρό ταχυδρομείο που είναι περιορισμένο στο ελάχιστο των απαιτούμενων δραστηριοτήτων του απλώς για να υπάρχει.

Εμείς θέλουμε ένα δυναμικό ταχυδρομείο που θα παρεμβαίνει ουσιαστικά στην ταχυδρομική αγορά και δεν θα σύρεται πίσω από τους ιδιώτες. Έχουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την παράδοση. Έχουμε το δίκτυο τους ανθρώπους. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν τα ΕΛΤΑ να ανακτήσουν τη δυναμική τους.

Δυστυχώς όμως έχουμε μια Διοίκηση κατώτερη των περιστάσεων.

Γι αυτό και είναι απαραίτητο το συνδικάτο να ορθώσει το ανάστημα του. Να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις. Να δώσει μάχη εκ μέρους των εργαζομένων. Να κερδίσει  για όλους εμάς.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την ευθύνη όσων συμβαίνουν στον οργανισμό μας.

Ήρθε ώρα για μια ανατροπή. Να βάλουμε ξανά στην κορυφή της ατζέντας το κοινό συμφέρον των εργαζομένων.

Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι χρειαζόμαστε ανεξάρτητη και όχι χειραγωγημένη συνδικαλιστική ηγεσία.

Χρειαζόμαστε ακομμάτιστη εκπροσώπηση.

Ξέρουμε πλέον καλά ότι οι παραδοσιακές παρατάξεις δεν μπορούν να υπερβούν τις κομματικές τους γραμμές. Δεν μπορούν παρά στο τέλος να υπακούσουν στις κομματικές εντολές και προτεραιότητες. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε.

Θέλουμε γνήσια εκπροσώπηση. Απαιτούμε ανεξαρτησία. Διεκδικούμε δυναμικά και υπεύθυνα.

Πάνω σε αυτές τις αρχές. Με αυτές τις δεσμεύσεις προχωρήσαμε στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Παράταξης ΔΑΚ ΕΛΤΑ.

Θέλουμε να φέρουμε φρέσκο αέρα στα κλειστά συνδικαλιστικά δωμάτια.

Θέλουμε να βάλουμε πάνω απ όλα τους εργαζόμενους και όχι τα κόμματα.

Δεν χρωστάμε σε κανένα. Δεν έχουμε υποχρέωση σε κανέναν. Δεν εξαρτόμαστε από κανένα.

Η δύναμη μας είναι μόνο η δική σας στήριξη. Η ύπαρξη μας οφείλεται μόνο στην ανάγκη των εργαζομένων για ακομμάτιστη εκπροσώπηση με αξιοκρατία και ουσιαστικές διεκδικήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

 

 

Η ΔΑΚ ΕΛΤΑ Έχει Ως Σκοπό:

Τη συνδικαλιστική ενεργοποίηση, την οργάνωση και ενότητα όλων των εργαζομένων που πιστεύουν στις αρχές της.
Την προάσπιση και ενίσχυση των επαγγελματικών, κοινωνικών, ασφαλιστικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ ΑΕ και τις θυγατρικές, καθώς και των όρων – συνθηκών εργασίας.
Τη διασφάλιση επαγγελματικής και υπηρεσιακής ασφάλειας  μέσα από τις αρχές της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας.

Την ευρύτερη συνδικαλιστική τοποθέτηση σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που άπτονται των ιδρυτικών της σκοπών, την ανάπτυξη της χώρας, την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.

Εμείς δεν είμαστε ένα σωματείο συνταξιούχων, αλλά μια παράταξη ανθρώπων που είμαστε ενεργοί στα ΕΛΤΑ βλέπουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας στο ταχυδρομείο.

Η δική σας ενεργός συμμετοχή θα κρίνει την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Η ΔΑΚ υπάρχει από εσάς, με εσάς και για εσάς.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα.

Δίνουμε μάχη για την αξιοπρέπεια των ταχυδρομικών, για την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα του ταχυδρομείου.

Αγωνιζόμαστε για το δημόσιο ταχυδρομείο

Λέμε όχι στα μνημόνια της φτώχειας

Έχει έρθει η ώρα όχι απλώς να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη συνδικαλιστική μας εκπροσώπηση, αλλά να αλλάξουμε κεφάλαιο.

Η ΔΑΚ έχει δώσει εξετάσεις. Έχει αποδείξει ότι δεν σηκώνει κομματικά βαρίδια. Δεν έχει εξαρτήσεις και δεσμεύσεις. Δεν χρωστάει γραμμάτια τα οποία θα πρέπει να ξεπληρώσει σε όσους την έχουν στηρίξει υπογείως, σε όσους της έχουν κάνει χάρες, σε όσους της έχουν δώσει κομματικά χρίσματα. Παιχνίδια δεν παίξαμε ούτε θα παίξουμε με όσους μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν.

Θέλουμε να μπορούμε να σας κοιτάμε και αύριο στα μάτια και με ειλικρίνεια να σας λέμε  τι πραγματικά συμβαίνει στο ταχυδρομείο.

Πιστεύουμε ότι οι παραδοσιακές κομματικές παρατάξεις έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Αναλώνονται στο να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο με την κλασσική πολιτική – συνδικαλιστική επιχειρηματολογία. Είναι όμως αυτό που τώρα χρειαζόμαστε; Επιστροφή στο παρελθόν;

Εμείς πιστεύουμε πως ΟΧΙ.

Πιστεύουμε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Κοιταμε μπροστά, προχωράμε και το κάνουμε μαζί, για να σώσουμε το ταχυδρομείο, να διαφυλάξουμε τα τελευταία κεκτημένα, να διασφαλίσουμε τη δουλειά και την  αξιοπρέπεια μας.

Θέλουμε να δώσουμε ξανά δύναμη στους ταχυδρομικούς και προοπτική στο δημόσιο ταχυδρομείο.

Σας καλoύμε να έρθετε μαζί μας σε αυτή την πορεία. Να αποδείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική. Να κάνουμε πράξη τις αρχές του σύγχρονου συνδικαλισμού. Να παλέψουμε για το ταχυδρομείο που θέλουμε, να κερδίσουμε το ταχυδρομείο που  μπορούμε. Να δώσουμε φωνή σε κάθε εργαζόμενο των ΕΛΤΑ.

 

Ενωμένοι μπορούμε περισσότερα!
(Visited 1.230 times, 1 visits today)