ΕΛΤΑ: Στα ταμεία ακόμη 17,5 εκατ. ευρώ για την καθολική υπηρεσία του 2019

elta-735×459

Τον δρόμο για την καταβολή του υπολειπόμενου ποσού αποζημίωσης των ΕΛΤΑ για την καθολική υπηρεσία του 2019, ανοίγει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την επαλήθευση του Καθαρού Κόστους Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας του 2019 το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 32.508.396 ευρώ.

Τα ΕΛΤΑ έχουν ήδη εισπράξει ως προκαταβολή 15 εκατ. ευρώ από την αποζημίωση του 2019, οπότε τώρα θα πρέπει να καταβληθούν ακόμη 17,5 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση που βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης.

Tα ΕΛΤΑ έχουν υπολογίσει την καθολική υπηρεσία περίπου στα 35 εκατ. ευρώ και για το 2020. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την ΕΕΤΤ που θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή της αποζημίωσης.

Σημειώνεται ότι η καθολική υπηρεσία αφορά στις κλασικές ταχυδρομικές υπηρεσίες και σύμφωνα με την ΕΕΤΤ “εξασφαλίζει την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους της χώρας, όπου και αν βρίσκονται, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις, σε σταθερή βάση, προσιτή τιμή και καθορισμένη ποιότητα”.

“Ανάσα” για την εταιρεία
Τα ποσά από την αποζημίωση για την καθολική υπηρεσία προσφέρουν μια απαραίτητη ανάσα ρευστότητας στην εταιρεία, που αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και χρόνια. Παράλληλα, προχωρά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα κέρδη μετά φόρων των Ελληνικών Ταχυδρομείων για το 2020 διαμορφώθηκαν σε 9,6 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Το 2018 ο όμιλος είχε καταγράψει ζημιές 20 εκατ. ευρώ και ακόμα 14 εκατ. ευρώ το 2017.
Ο οργανισμός παρουσίασε μείωση του τζίρου του κατά 35 εκατ. ευρώ, από 355,6 εκατ. ευρώ το 2019 σε 318,4 εκατ. ευρώ το 2020, κυρίως εξ αιτίας της περαιτέρω πτώσης του επιστολικού έργου.

Ειδικότερα, ως βασικός λόγος για την πτώση τζίρου προβάλλεται η πτώση της παραδοσιακής αλληλογραφίας, κυρίως λόγω της υποκατάστασης της από ηλεκτρονικά μέσα, όπως για παράδειγμα οι λογαριασμοί τραπεζών, ρεύματος και τηλεπικοινωνιών που στέλνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Του Κώστα Κετσιετζή

(Visited 2 times, 2 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS