Εκλογές Σωματείου Ταχυδρομικών Ηπείρου – Κέρκυρας 2018

heiros

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Δυναμική Ανανεωτική Κίνηση Σωματείου Ταχυδρομικών

Ηπείρου – Κέρκυρας

«ΕΝΟΤΗΤΑ»

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σ΄ αυτές τις εκλογές παίρνουμε όλοι μαζί την ευθύνη:

 • για να αλλάξουμε ρότα στο Ταχυδρομείο,
 • για να προασπιστούμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΕΛΤΑ
 • για να κάνουμε βιώσιμο τον ιστορικό Οργανισμό μας
 • για να διασφαλίσουμε τις δουλειές μας
 • για να λύσουμε τα σωρευμένα προβλήματα που έχουμε στην εργασιακή μας καθημερινότητα στην Ήπειρο – Κέρκυρα

Με ένα ψηφοδέλτιο τολμάμε να ταράξουμε τα νερά. Γιατί πιστεύουμε ότι  συνδικαλισμός του συμβιβασμού και της υποτέλειας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει έρθει η ώρα για να κάνουμε βήματα μπροστά και να αφήσουμε πίσω όλους εκείνους που εκφράζουν το τελειωμένο παρελθόν.

Αυτό είναι το μήνυμα, η επιταγή της ελληνικής κοινωνίας: Να κοιτάξουμε μπροστά.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές που ασκήθηκαν στη χώρα έφεραν μόνο φόρους και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Έφεραν μόνο περικοπές και λιτότητα. Έκαναν τους εργαζόμενους επαίτες. Προκάλεσαν μόνο βαθιές πληγές στη χώρα.

Γυρνάμε με ταχύτητα προς τα πίσω, όχι μόνο σε επίπεδα αποδοχών αλλά και σε επίπεδο εργασιακών συνθηκών, αφού πλέον μας έχουν κάνει να αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε μια δουλειά.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Στα ΕΛΤΑ είδαμε ότι η απελθούσα Διοίκηση υπηρέτησε πιστά τις Μνημονιακές επιταγές, αλλά και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να παραδώσει στους επόμενους το Δημόσιο Ταχυδρομείο πιο αποδυναμωμένο από ποτέ, διαλυμένο και χωρίς στρατηγική, χωρίς όραμα, χωρίς νέες υπηρεσίες. Δαιμονοποίησε τους εργαζόμενους ως τη πηγή των προβλημάτων και μας φόρτωσε το κόστος των επιλογών της. Μας διέσυρε συστηματικά και προσπάθησε να μας απαξιώσει.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, πρωτόγνωρα στην πολυετή πορεία του Οργανισμού: 1) Η μη απόδοση των χρημάτων στη ΔΕΗ, που προέρχονταν από την εξόφληση των λογαριασμών της. 2) Η αυθαίρετη παρακράτηση των χρημάτων που προέρχονταν από την είσπραξη των εργοσήμων στον ΕΚΦΑ.

Σε αυτό το περιβάλλον της κρίσης η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων θα έπρεπε να είναι πιο δυνατή, πιο ουσιαστική και πιο διεκδικητική από ποτέ.

Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κατεστημένου να συμβιβάζονται. Τελευταίο  επίτευγμα της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ η σύμπραξη της με την Κυβερνητική παράταξη του ΠΑΚ στο Δ.Σ. της ΠΟΣΤ στις 17-7-2017 για την μείωση των μισθών μας (1-9-2017) αδιαφορώντας εάν με την διαδοχική μείωση συρρικνώνεται δραματικά ο μισθός. Δυστυχώς για αυτούς η μείωση μισθών έχει υπογραφή. Αδιαφορούν για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Απορρίπτουμε τον Κυβερνητικό Συνδικαλισμό

Γυρίζουμε την πλάτη στους σύγχρονους «ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ»

Καταδικάζουμε «τους όψιμους συνδικαλιστές που στηρίζουν έμπρακτα τις επιλογές και πολιτικές του Υπουργείου και της Διοίκησης.»

Καυτηριάζουμε τη στάση της Κυβερνητικής Παράταξης του ΠΑΚ που άκριτα περιδιαβαίνει τους εργασιακούς χώρους και προκλητικά υπόσχεται τα πάντα σε όλους.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι να υφαρπάξουν την ψήφο των συναδέλφων.

Υπόσχονται αφειδώς αποσπάσεις, μεταθέσεις και προαγωγές σ ένα πλαίσιο πολιτικού εκβιασμού από το παρελθόν. Κάνοντας συνδικαλιστικό εργαλείο τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Σε μια περιφέρεια που οι ίδιοι την έχουν καταστήσει «προβληματική».

Μοναδική τους στόχευση η δημιουργία σχέσεων εξάρτησης στο πλαίσιο ενός πρόσκαιρου «κομματικού στρατού».

Συναδέλφισσα – συνάδελφε

Με την ψήφο σου, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 υποχρεούσαι να αποφασίσεις:

Αν θα υπερασπιστείς το Ταχυδρομείο ή θα συμβάλλεις και εσύ στην παράδοσή του στα ποικιλώνυμα συμφέροντα.

Αν θα δώσεις ελπίδα και προοπτική στο Ταχυδρομείο ή θα το αφήσεις στη «νομοτέλεια» της απαξίωσης που μεθοδικά το οδηγούν.

Αν θα καταστήσεις παρελθόν ότι «εντός των τειχών» σε πληγώνει και σε υποβιβάζει, στηρίζοντας όσους δεν σε θέλουν όρθιο και αξιοπρεπή.

Η ψήφος σου είναι καθοριστική και κρίσιμη.

Ή όλοι μαζί θα δώσουμε τα χέρια και θα κάνουμε το άλμα που οι καιροί απαιτούν ή η πλειοψηφία από μας – θα βρεθεί μπρος στη λαιμητόμο των απολύσεων, της ανασφάλειας, της επιδείνωσης, των εργασιακών και οικονομικών σχέσεων.

Ή όλοι μαζί θα απαιτήσουμε μια ξεκάθαρη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, χωρίς κομματική χειραγώγηση, χωρίς τακτικισμούς,

Ή θα ανεχτούμε την διαιώνιση υπόγειων συμφωνιών από τις κορεσμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η ΔΑΚ έχει αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε δυναμικά, ρεαλιστικά και αποτελεσματικά.  Καταθέσαμε προτάσεις όπως εθελουσία έξοδος σε βάθος ενός έτους για 1.000 εργαζόμενους που θα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με παράλληλη πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 1.500 νέων εργαζομένων, δίνοντας φυσικά ένα κίνητρο 10.000 ευρώ, επιπλέον της αποζημίωσης, χρήματα τα οποία θα μπορούσαμε να τα διασφαλίσουμε άτοκα από τον άλλο μέτοχό μας την EUROBANK.

 • Η εθελουσία θα οδηγούσε σε μια γενναία ανανέωση του προσωπικού, κυρίως στην παραγωγή, που σήμερα έχει μέσο ηλικιακό όρο τα 55 χρόνια. Θα οδηγούσε όμως και στην εξοικονόμηση περίπου 2.500 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο. Από το ποσό που περισσεύει μπορούσε να καλυφθεί το κόστος των 1.500 νεοπροσλαμβανόμενων αλλά και να έχουμε συνολικό όφελος από τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
 • Επίσης, προτείναμε την ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών.
 • Προτείναμε προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα ΕΦΚΑ, δηλαδή από το 25% στο 20. Και από τώρα, όχι από το 2021 που προβλέπει ο Νόμος. Με αυτό το μέτρο θα μειωθεί κατά 5% το κόστος, με άμεση απόδοση.
 • Προτείναμε συγχώνευση Διευθύνσεων και των Τομέων αυτών, για τη δημιουργία μιας ευέλικτης, αποτελεσματικής διοικητικής πυραμίδας που θα αντιστοιχεί στους 5.900 εργαζόμενους και στο σημερινό δίκτυο, όχι στους 11.400 του 2008 και του δικτύου του τότε.
 • Παράλληλα, προτείναμε μειώσεις άλλων δαπανών, όπως υπηρεσιακά αυτοκίνητα, κινητά, συντήρηση, πρόσθετες αμοιβές, νυχτερινή μετακίνηση, ελαχιστοποίηση νυχτερινής απασχόλησης και μεταφορά της λειτουργίας των Επιτροπών μέσα στο ωράριο.
 • Άλλη πρόταση: η αξιοποίηση της περιουσίας των ΕΛΤΑ, η επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων, μάλιστα σε ένα περιβάλλον που έχει δυνατότητα περαιτέρω περιορισμών.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα του Ταχυδρομείου με κάποιο μαγικό τρόπο, αλλά αποδείξαμε ότι μπορούμε να πιέσουμε και να κερδίσουμε.

Ειδικότερα πετύχαμε:

 • Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη διανομή.
 • Καταφέραμε να αλλάξουμε τη παράγραφο του πρακτικού (διοίκησης – εργαζομένων) που μιλούσε για διανομή «πρωί – απόγευμα» και «χορήγηση καλοκαιρινών αδειών εκ των ενόντων» σε ωράριο αποκλειστικά πρωινό και πενθήμερο και χορήγηση αδειών με αντικατάσταση (καλοκαίρι 2018). Πώς επετεύχθη αυτό;; Με σκληρή, ξεκάθαρη ως προς τις θέσεις μας διαπραγμάτευση. «Εκβιάσαμε» την υπογραφή μας και αυτό επ΄ωφέλεια όλων των συναδέλφων. Συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο διανομής, που ήδη έχει αποτύχει λόγω σημαντικών ελλείψεων και υποδομών, μόνο και μόνο για να αποφύγουμε νέα κάθετη μείωση θέσεων εργασίας κατά 25%.

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ

Η υποταγή και ο συμβιβασμός είναι εγγύηση ήττας.

Υπάρχει άλλος δρόμος.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι εκλογές σας δίνουν τη δύναμη να γυρίσετε σελίδα,

να αλλάξετε τους όρους του «παιχνιδιού»

που παίζει το σύστημα εις βάρος μας.

Διεκδικούμε:

 • Επίλυση των μεγάλων προβλημάτων στο δίκτυο του Ταχυδρομείου στην Ήπειρο – Κέρκυρα.
 • Κάλυψη των κενών και διασφάλιση αντικαταστάσεων
 • Τήρηση της νομιμότητας ως προς τα δικαιώματα μας
 • Αξιοκρατία στα ΕΛΤΑ, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις για όλους,

 

Απορρίπτουμε του παλαιοκομματικούς εκβιασμούς του παρελθόντος.

 

Εμείς σε καλούμε να έρθεις δίπλα μας για «να σηκωθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ λίγο ψηλότερα».

 

Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά στα ΕΛΤΑ και η δική σου ψήφος είναι η κοινή μας δύναμη.

Το ψηφοδέλτιο της ανατροπής

ΑΡΜΕΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΤ. ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ
ΓΚΟΡΑΤΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε.Μ.Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Μ.Δ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε.Μ.Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.Κ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΛΙΣΓΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε.Μ.Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Μ.Δ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
ΤΑΧΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Κ.Κ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΤΟΥΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΤ. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ
ΤΣΩΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΑΤ. ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

 

 

(Visited 231 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS