Ανησυχία και προβληματισμός για την πορεία των ΕΛΤΑ

kd

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη με την πανδημία κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα (προσωπικά και συνδικαλιστικά).

Την ώρα που η ανάγκη για ένα επιτελικό κράτος έχει αναγνωριστεί ως θεμελιώδης από την κοινωνία, κάποιοι επιμένουν να κοιτούν προς τα πίσω  με ξεπερασμένες πρακτικές  που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθούσε.

Την ώρα που απαιτούνται θετικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και σε άλλους τομείς τις εφαρμόζει, τα ΕΛΤΑ είναι βυθισμένα σε ένα τέλμα υπόγειων συμφερόντων και οπισθοδρόμησης.

Οι δε σχεδιασμοί, που με μορφή ντουφεκιάς στον αέρα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν έντονο προβληματισμό καθώς επ ουδενί δεν δημιουργούν συνθήκες βιωσιμότητας του δημόσιου ταχυδρομείου. Δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις την ώρα που μέρα με την ημέρα τα ΕΛΤΑ διολισθαίνουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση εσωτερικής αποσάθρωσης.

Ο Οργανισμός λειτουργεί με τεράστια κενά. Η εργασιακή πίεση κορυφώνεται. Η πίεση από την πανδημία έχει περιορίσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό παραγωγής. Η διανομή και τα καταστήματα παρέχουν υπηρεσίες με τεράστιες δυσκολίες.  Ένας υποστελεχωμένος μηχανισμός που «ενισχύεται» με συμβούλους και όχι με ανθρώπους που θα κάνουν τη δουλειά.

Αλλά και στην υφιστάμενη δομή αντί να αξιοποιηθεί με αξιοκρατία και με σύγχρονες διαδικασίες το προσωπικό διαπιστώνουμε με θλίψη μια σειρά αναξιοκρατικών πρακτικών. Δεν ακολουθούνται οι επιταγές των θεσμικών συλλογικών συμβάσεων. Δεν υπηρετούνται οι συμφωνημένες δεσμεύσεις όπως οι καθολικές υπηρεσίες.  Έχει κυριαρχήσει ένα σύστημα παραδιοίκησης συνδικαλιστικών εκπροσώπων περασμένων δεκαετιών που παραβιάζει τον εσωτερικό κανονισμό και προωθεί την ευνοιοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θέσεις ευθύνης δεν προκηρύσσονται και δεν αξιολογούνται όπως προβλέπεται αλλά γίνονται απ’ ευθείας αναθέσεις σε «ημέτερους», χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα αντικειμενικά κριτήρια. Οι μεταθέσεις δεν περνούν μέσα από τον κανονισμό μεταθετότητας, αλλά μέσα από συνδικαλιστικά γρανάζια.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής, η επιλογή Διευθυντή με βαρύ παρελθόν.

Το δε ηλεκτρονικό σύστημα υπηρεσιακών μεταβολών αξιοποιείται από ορισμένους για να κάνουν προσωπικά παιχνίδια παραγοντισμού κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και φυσικά κατά παράβαση του απορρήτου της διαδικασίας (προσωπικά δεδομένα).

Η δε Γενική Διεύθυνση Προσωπικού φαίνεται πως λειτουργεί πάνω από την Διοίκηση, πάνω από το Υπουργείο, πάνω από την Κυβέρνηση, γεγονός το οποίο ήδη προκαλεί σχόλια σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.

Η χαοτική αυτή κατάσταση όχι μόνο προκαλεί απογοήτευση καθώς οι προσδοκίες από την κυβέρνηση είναι μεγάλες. Προκαλεί και απορία εάν στο γραφείο του Πρωθυπουργού γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και ποιες κινήσεις ετοιμάζονται για τα ΕΛΤΑ.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη για μια νέα προσέγγιση που θα κάνει πράξη και στο ταχυδρομείο το επιτελικό κράτος. Με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Είναι αδιανόητο την ώρα που ψηφιοποιείται το κράτος να υπάρχουν θύλακες παλαιοκομματισμού και ευνοιοκρατίας.

Περιμένουμε άμεσες πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η τάξη στα ΕΛΤΑ. Απαιτούμε να επιστρέψει στο ταχυδρομείο η αξιοκρατία. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιβάλει σύγχρονα κριτήρια λειτουργίας και θα σπάσει το απόστημα της παραδιοίκησης που δημιουργείται.

Είναι  η ώρα ο Πρωθυπουργός να ενημερωθεί και να αναλάβει (δυστυχώς και σε αυτό το πεδίο) δράση, καθώς οι πολίτες ψήφισαν με την προσδοκία μιας πιο σύγχρονης και αποδοτικής λειτουργίας του δημοσίου τομέα. Τα ΕΛΤΑ δεν θέλουν περικοπές. Οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να σηκώνουν τα βάρη  λανθασμένων επιλογών. Ο Οργανισμός δεν μπορεί να φορτώνεται την αδυναμία των άλλων να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το ταχυδρομείο έχει μια ιστορία προσφοράς η οποία δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτές επικίνδυνες λύσεις που τελικά θα επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση στα ΕΛΤΑ. Η αγάπη και η αφοσίωση των εργαζομένων στο ταχυδρομείο είναι δεδομένη και διαχρονική. Και με αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν εξελιχθεί τα ΕΛΤΑ στο πέρασμα των χρόνων. Εμείς, με αυτά τα χαρακτηριστικά θα συνεχίσουμε.

 

(Visited 1.646 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS