Ανασφάλεια και θολό τοπίο για τους εργαζομένους των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ

elta_courier

Για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ αισθάνονται ανασφάλεια σχετικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η αδιαλλαξία της σημερινής Διοίκησης να μην υπογράφει συλλογική σύμβαση  ξεχωριστά από τον κανονισμό εργασίας έχει οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις του σωματείου σε πλήρη αδιέξοδο.

Ευθύνη για την υπάρχουσα κατάσταση δεν έχει μόνο η σημερινή Διοίκηση αλλά και τα εκλεγμένα μέλη του σωματείου που αδυνατούν να διαπραγματευτούν  τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.  «Διαπραγματεύονται» εδώ και  πέντε μήνες χωρίς κανένα αποτέλεσμα και αυτό συμβαίνει γιατί  η σκέψη τους δεν είναι στο πως θα πείσουν τη σημερινή Διοίκηση να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά στο παιχνίδι που θα γίνει για το όφελος της παράταξής τους.

Αυτό το έχει καταλάβει η σημερινή Διοίκηση, το εκμεταλλεύεται  και δεν υποχωρεί από τις θέσεις της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το σωματείο αυτό είναι αδύναμο για να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση  και να διεκδικήσει  για τους εργαζομένους καθώς  δεν διαθέτει την γνώση αλλά ούτε και την τόλμη που χρειάζεται ένας σύλλογος όπως ο δικός μας.

Το σωματείο μετά την αποτυχία της δεύτερης συνάντησης με την Διοίκηση όφειλε να κάνει μία 48ωρη απεργία με αποκλεισμό εισόδου της Έδρας αλλά και του Κομβικού Αθηνών ώστε να ταρακουνήσει την αδιαλλαξία της Διοίκησης. Δεν το έκανε όμως γιατί φοβάται  μήπως και χαλάσουν οι αμοιβαίες σχέσεις και σταματήσουν οι αναθέσεις θέσεων ευθύνης για τους εκλεκτούς ορισμένων παρατάξεων.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανακοίνωση  μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης για μεγάλες αυξήσεις  θα πρέπει να υπογραφεί  νέα Συλλογική Σύμβαση ξεχωριστά από τον κανονισμό εργασίας . Ο κανονισμός εργασίας θα πρέπει να τροποποιηθεί  σε δεύτερο χρόνο εφόσον το επιθυμεί η πλειοψηφία των εργαζομένων μέσα από Γενική Συνέλευση. Δεν μπορούν δύο  ή τρία άτομα να αποφασίσουν για το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων χωρίς τα μέλη να έχουν ενημέρωση για τον νέο κανονισμό και τις αντιπροτάσεις καθώς και τις κόκκινες γραμμές που θέτει το σωματείο σε αυτόν. Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να μην έχουν ενημερωθεί επίσημα από το σωματείο αν  φυσικά υπάρχει για το πώς σκοπεύουν να διαπραγματευτούν τον νέο κανονισμό.

Ο μυστικισμός γύρω από τις διαπραγματεύσεις  για τις εργασιακές σχέσεις υπήρχε στον Μεσαίωνα και σε καμία περίπτωση δεν θα τον αφήσουμε να ξαναεμφανιστεί.

Δεν φτάνει η ανασφάλεια που έχουμε λόγω της Συλλογικής  Σύμβασης,   σε ορισμένους εργαζόμενους ήρθε να προστεθεί ακόμα  ένας πονοκέφαλος αυτός του Πόθεν Έσχες.

Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται στην Έδρα και παίρνουν μέρος σε διαφορές επιτροπές  διαγωνισμών.  Πολλοί από αυτούς έχουν εκφράσει την αντίθεση εγγράφως για την μη συμμέτοχή τους σε τέτοιους διαγωνισμούς καθώς  δεν υπάρχει καμία εκπαίδευση από την εταιρεία για τέτοιου είδους  διαδικασίες, δεν έχουν καμία θέση εύθηνης για να αποφασίσουν για το ποιος θα αναλάβει ένα έργο πάνω  από 150,000 ευρώ και οι περισσότεροι από αυτούς στην πραγματικότητα έχουν την ειδικότητα του Διανομέα δηλαδή δεν είναι ούτε καν  Διοικητικοί Υπάλληλοι.  Αυτό είναι ένα από τα λάθη του παρελθόντος που ίσως και να ήταν  εσκεμμένο για να μην υπάρχει αξιοκρατία. Το ζήτημα  όμως είναι ότι το ίδιο λάθος το συνεχίζεται και συνεχίζεται σκοπίμως.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έλαβαν μία επιστολή από την Διεύθυνση προσωπικού των ΕΛΤΑ ώστε να καταβάλουν δήλωση Πόθεν Έσχες λες και είναι Διευθυντές ή Πρόεδροι  σε κάποια ΔΕΚΟ, Πολιτικοί ή Βουλευτές. Ποιος θα αναλάβει τα έξοδα του λογιστή; Ποιος θα τρέξει να μαζέψει τα δικαιολογητικά για μια τέτοια διαδικασία;  Φυσικά οι εργαζόμενοι  καθώς η αρμόδια Διεύθυνση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει έγκαιρα το προσωπικό για την δήλωση του Πόθεν  Έσχες με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ να είναι εκπρόθεσμοι.

Οι θέσεις μας

Ως παράταξη προτείνουμε στη Διοίκηση να υπογράψει τη νέα συλλογική σύμβαση  και έπειτα να γίνουν οι συζητήσεις για τον κανονισμό εργασίας που θα διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις.

Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση Πόθεν Έσχες.

Να εκπαιδευτούν όσοι πραγματικά  εμπλέκονται σε επιτροπές διαγωνισμών ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα και την εμπειρία για να αποφύγουν λάθη που μπορεί να εκθέσουν τους ίδιους αλλά και το κύρος της εταιρίας.

Να δημιουργηθεί το ανάλογο κανονιστικό πλαίσιο ώστε ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να μεταταγεί βάσει της πραγματικής του ειδικότητας.

Καλούμε το Σωματείο να ξυπνήσει από τον  παραταξιακό λήθαργο στον οποίο βρίσκεται και να διεκδικήσει τα αυτονόητα με όπλο μια 48ωρη απεργία όπου θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι Α.Χ των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ.

Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις αλλά και βούληση από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας. Χρειάζονται υπερβάσεις των μικροπολιτικών εμπλοκών για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας συλλογικά, όλοι οι εργαζόμενοι.

 

 

(Visited 593 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS