«Αδειάζουν» τα Ελληνικά Ταχυδρομεία από προσωπικό

elta-

Πάνω από 250 άτομα συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στους τελευταίους 3 μήνες από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενώ την ίδια στιγμή περίπου 45 άτομα έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη για να σταματήσουν την υποχρεωτική αποχώρηση από τον Οργανισμό.

Η κακή οικονομική κατάσταση των ΕΛΤΑ, η έλλειψη ρευστότητας και η «αναστάτωση» που έχει προκαλέσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της PriceWaterHouse Coopers που προβλέπει μείωση προσωπικού, έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στην …«πόρτα εξόδου».

Οι αποχωρήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα δύο προγραμμάτων που εφάρμοσε η διοίκηση και περιελάμβανε:

Κίνητρο αποχώρησης το οποίο έπρεπε να αποφασιστεί μόλις μέσα σε 10 ημέρες, όποιος είχε φτάσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και είχε παράλληλα 33 χρόνια υπηρεσίας, ο Οργανισμός θα εξαγόραζε τα 2 χρόνια στρατού. Με το πρόγραμμα αυτό αποχώρησαν 75 άτομα.
Υποχρεωτική συνταξιοδότηση για όσους ήταν πάνω από 61 ετών με το οποίο αποχώρησαν 68 άτομα. Κατά αυτής της απόφασης προσέφυγαν 45 άτομα που κέρδισαν την αίτηση προσωρινής αναστολής και δικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα στις 6 Μαρτίου 2019.

Ωστόσο παρά τις εξαγγελίες για νέες προσλήψεις πάνω από 500 άτομα τα ΕΛΤΑ, στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της PWH, που καλείται να εγκρίνει προς το τέλος του μήνα το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, προβλέπεται περεταίρω μείωση πάνω από 2100 εργαζομένων.

Αν υπολογίσει κανείς την ηλικιακή πυραμίδα των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν τόσα άτομα με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα οπότε και αναμένεται να γίνουν απολύσεις.

Το νέο σχέδιο προβλέπει παράλληλα:

Μείωση δαπανών 93 εκατ. ευρώ στην τριετία.
Κλείσιμο 250 καταστημάτων.
Ανάπτυξη Francize
Αναπροσαρμογή μισθών με την υιοθέτηση των γνωστών κουπονιών προκειμένου να προκύπτει ετησία μείωση 10 εκατ. ευρώ στις δαπάνες μισθοδοσίας.

Ωστόσο την ίδια στιγμή η εταιρεία συνεχίζει να χάνει πελάτες και να μειώνει τα έσοδά της. Από τις αρχές του χρόνου η Cosmote δεν αποτελεί πλέον πελάτη των ΕΛΤΑ. Η απώλεια είναι μεγάλη αν υπολογιστεί ότι η Cosmote ήταν ο δεύτερος πελάτης των ΕΛΤΑ μετά τη ΔΕΗ.

Σε αυτό συνάδει και η αύξηση των ημερών παράδοσης της αλληλογραφίας Α Κατηγορίας από την μία ημέρα σε δυο, κάτι που ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της επιδότησης της καθολικής υπηρεσίας. Παράλληλα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως μέλη της APC έχουν την υποχρέωση να εμποδίσουν την αλληλογραφία μέσα σε μια μέρα (χ+1) και για το λόγο αυτό επιδοτούνται 11 εκ ετησιως.

Στο σχέδιο αυτό αντιδρούν οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ που ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις στις 23 Ιανουαρίου.

Της Μαρίας Μόσχου

movenews.gr

(Visited 1.766 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS