Τι πρέπει να γίνει με τον νέο κανονισμό των Ταχυμεταφορών

elta_courier

Παρέμβαση του Σταμάτη Δημητροκάλλη στη Γενική Συνέλευση των Ταχυμεταφορών

Θα σας ευχαριστήσω που ήρθατε στην Γενική Συνέλευση  και ελπίζω μετά το τέλος της διαδικασίας να έχουμε βγει κερδισμένοι ως εργαζόμενοι, παίρνοντας σωστές αποφάσεις για το συλλογικό συμφέρον.

Μετά το φιάσκο της μετακόμισης και τα μεγάλα και πλούσια λόγια της σημερινής Διοίκησης για το κτήριο της Αγίας Παρασκευής κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αναβολή της μετακόμισης και την ζημία που θα υποστεί η εταιρεία εν όψει εορταστικής περιόδου.

Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Μήπως  είναι τα ίδια άτομα που δεν ήταν έτοιμα όταν έπρεπε να ανοίξουν μικρότερα καταστήματα όπως Αγίου Νικολάου, Μυκόνου, Ελευσίνας και Βέροιας  όπου το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί: να λειτουργεί το κατάστημα και τα συνεργεία κατασκευής να μην έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες εργασίες.

Δυστυχώς το πάθημα σε μικρότερη κλίμακα δεν μας έγινε μάθημα.

Ποιοι είναι οι συντονιστές ενός τόσο μεγάλου έργου όπως η μετακόμιση της Έδρας;

Ποιοι ήταν οι επιβλέποντες για τις εργασίες αυτές και γιατί δεν ενημέρωσαν πέντε μέρες πριν ότι οι εργασίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ώστε να μετατεθεί η ημερομηνία μετακόμισης αργότερα;

Ίχνος σοβαρότητας και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Τι γίνεται με τις οφειλές των πρακτορείων, μήπως γίνονται αλλαγές στο προμηθειακό κάποιου πράκτορα χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια;

Αληθεύει ότι νεόκοπος δικηγόρος έκοψε τιμολόγιο και απαιτεί  να πληρωθεί γύρω στις 5000 ευρώ για λιγότερο από 60 ώρες εργασίας;

Έχουν εκχωρηθεί ή πουληθεί μεταφορικά μέσα σε πράκτορες και με ποιο αντίτιμό ενώ η άδεια κυκλοφορίας δεν έχει ακόμα μεταβιβαστεί  με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Μέχρι και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα παρεμβαίνουν για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση πράκτορας που άνοιξε πρόσφατα και χρωστάει γύρω στις 100.000 ευρώ και  του δίνεται προκαταβολή προμήθεια έναντι μελλοντικού αμφίβολου τζίρου. Ποιος υπογράφει την απόφαση αυτή;

Συνάδελφοι

Δυστυχώς η λήψη λάθος αποφάσεων, ο ανεπαρκής  συντονισμός και η προχειρότητα που επιθυμούν  κάποιοι να λειτουργεί η εταιρεία είναι δεδομένα που θέλουν να τα μεταφέρουν και στις εργασιακές μας σχέσεις. Σύμβαση εργασίας και κανονισμό εργασίας.

Σήμερα είμαστε εδώ για να επιλέξουμε αν θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τον νέο κανονισμό που έχει προτείνει η Διοίκηση της εταιρείας.

Για να πάρουμε αυτήν την απόφαση θα πρέπει να  έχουμε  ένα μέτρο σύγκρισης.

Έχουμε  τον προτεινόμενο κανονισμό από την Διοίκηση και τον υφιστάμενο κανονισμό εργασίας που όλοι γνωρίζουμε.

Ποια είναι λοιπόν τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία του προτεινόμενου κανονισμού εργασίας.

Πλεονεκτήματα

 1. Αναφέρει ότι σέβεται το δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας και της συνδικαλιστικής άποψης σε καλύτερο βαθμό από ότι ο υπάρχων κανονισμός
 2. Η εταιρεία διασφαλίζει συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εργαζόμενων σχετικά με τον χώρο εργασίας αλλά και τις συνθήκες αερισμού και φωτισμού.
 3. Αξιολόγηση από τον προϊστάμενο και γνωστοποίηση της αξιολόγησης στον εργαζόμενο αλλά και δικαίωμα ένστασης από τον εργαζόμενο.
 4. Κάλυψη μερικώς του κόστους εκπαίδευσης αν αφορά κάποιο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
 5. Κίνητρα για την αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων (δάνειο μικρής κλίμακας, ιατρικές εξετάσεις κτλ.)
 6. Κοινωνική μεριμνά (επιδότηση για διακοπές, επιβράβευση παιδιών, υποστήριξη οικογενειών)
 7. Ειδικές άδειες για οικογενειακούς λόγους
 8. Αυξάνει τις άδειες για νοσηλεία εξαρτώμενου μέλους.
 9. Αυξάνει τις άδειες για σπουδές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

 

Μειονεκτήματα

 1. Καταργεί κάθε μορφή επιδόματος (Πτυχία, επίδομα θέσης, επίδομα γλωσσομάθειας, ταμειακών λαθών, επίδομα γάμου ) και τα ενσωματώνει ανάλογα με τις επαγγελματικές οικογένειες και το επαγγελματικό επίπεδο.   Πολλοί  εργαζόμενοι θα δουν μειώσεις στον μισθό τους και όχι αυξήσεις. Αυξήσεις θα δουν σίγουρα όσοι έχουν μία θέση ευθύνης. Πόσοι και ποιοι θα είναι αυτοί;
 2. Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει το δικαίωμα χωρίς να έχει περάσει από πειθαρχικό ο εργαζόμενος  να κάνει αναστολή άσκησης  της επαγγελματικής  δραστηριότητας του εργαζόμενου ανεξάρτητα της θέσης και της επαγγελματικής οικογένειας αλλά και του επαγγελματικού επιπέδου στο οποίο ανήκει. Δηλαδή προσωρινή απόλυση.
 3. Απόλυση προσωπικού για κλονισμό της εμπιστοσύνης της Εταιρείας που καθιστά μη ανεκτή την συνέχιση της εργασιακής σχέσης (πχ επαγγελματική ανικανότητα αδικαιολόγητη απουσία κ.α ) Ποία είναι τα «και άλλα» που θα μας οδηγήσουν στην απόλυση;
 4. Αξιολόγηση με ποιοτικά  κριτήρια, ποσοτικά κριτήρια, γενικοί δείκτες, δείκτες οργανωτικής μονάδας, δείκτες μέτρησης απόδοσης εργαζομένων ανάλογα με την στοχοθεσία που θέτει ο προϊστάμενος του εργαζομένου  πχ  ένας πωλητής θα πρέπει να κάνει  Χ  εκατομμύρια τζίρο και  αν δεν πιάσει τον στόχο δεν θα αξιολογηθεί θετικά δεν θα πάρει αύξηση , ίσως όμως να μειωθεί ο μισθός γιατί θα κατεβεί  επαγγελματικό επίπεδό.
 5. Αν χαρακτηριστεί ανεπαρκής μπορεί να πάει σε άλλη επαγγελματική οικογένεια άλλα μπορεί και να του γίνει και καταγγελία της σύμβασης του.
 6. Πέρα από την αξιολόγηση ο εργαζόμενος με θέση ευθύνης θα υπογράφει και συμφωνητικό επίτευξης στόχων.
 7. Ο μισθός του εργαζομένου θα είναι ανάλογος της αξιολόγησης αλλά και του επαγγελματικού επιπέδου που βρίσκεται, η πλειοψηφία των εργαζομένων  φτάνει μέχρι το επαγγελματικό επίπεδο  2-3 όπου ο κοινωνικός μισθός κυμαίνεται σε μεικτές αποδοχές  960 ευρώ για το επίπεδο 2 και 1220 μεικτά για το επίπεδο 3, στα ποσά αυτά δεν έχουν υπολογιστεί τα επιδόματα τέκνων και το επίδομα στοχοθεσίας  που έχει μόνο το επίπεδο 3. πχ ένας που εργάζεται σε κέντρο διαλογής και δεν έχει παιδία θα παίρνει  καθαρά γύρω στα 780 ευρώ ανεξάρτητα τα χρόνια προϋπηρεσίας του.
 8. Το οικογενειακό επίδομα για τα παιδία και συγκεκριμένα για τρίτεκνους μειώνεται ίσως και για τις υπόλοιπές κατηγορίες.
 9. Η εργασία τα Σάββατα, τις Κυριακές ή τις αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, δηλαδή όποιος εργάζεται θα πρέπει να παίρνει ρεπό κάποια άλλη ημέρα.
 10. Περίπου 28 σελίδες πειθαρχικού κώδικα. Μήπως θα πρέπει να εκδώσουμε ένα βιβλίο με τίτλο Απόλυση με το πειθαρχικό δίκαιο των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ;
 11. Καταργεί μετατάξεις άρθρο 9 του υφιστάμενου κανονισμού εργασίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Αλήθεια τι κάνατε εσείς οι εκλεγμένοι τα προηγούμενα χρόνια για να διασφαλίσετε την θέση και την ειδικότητα των συναδέλφων σας;

Πόσοι από εμάς είναι διανομείς και εκτελούν το έργο του διανομέα;

Γιατί δεν μεριμνήσατε ώστε ο Προϊστάμενος, ο Διακινητής, ο εργαζόμενος θυρίδας ο εργαζόμενος στο ΚΔ να έχει μετατάγει σε εργαζόμενο εσωτερικής εκμετάλλευσης  με τον αντίστοιχο κλάδο ΔΕ ή ΠΕ  βάση των τυπικών του προσόντων και αντίστοιχα  ο υπάλληλος που εργάζεται στην Έδρα ή σε κάποιο λογιστήριο καταστήματος να έχει ειδικότητα Διοικητική – Οικονομική.

Να φανταστείτε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμα οργανική θέση Πληροφορικής.

Το λάθος που κάνατε  εσείς οι εκλεγμένοι τα προηγούμενα χρόνια το έχουμε πληρώσει  όλοι , μη κατοχυρώνοντας την πραγματική θέση εργασίας αλλά και αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε κάθε Διοίκηση να κάνει τον  εργαζόμενο  μπαλάκι  από Διακινητή ή Προϊστάμενο σε Διανομέα.

Ο υφιστάμενος κανονισμός εργασίας προβλέπει μετατάξεις ανάλογα με τις οργανικές θέσεις (άρθρο 9)αλλά δεν έγιναν ποτέ γιατί ίσως κάποιοι από εσάς να μην τις θέλουν.

Τόσο δύσκολο είναι η Διοίκηση να φτιάξει ένα σωστό οργανόγραμμα ώστε να διασφαλιστούν  τα ελάχιστα προς τον εργαζόμενο;

Γιατί δεν μεριμνήσατε τα προηγούμενα χρόνια όταν υπογράφατε τις  Συλλογικές συμβάσεις εργασίας να τροποποιούσατε και τον υφιστάμενο κανονισμό εντός χρονικού ορίου που αναφέρει η συλλογική σύμβαση εργασίας ώστε η σημερινή Διοίκηση να μην έχει καμία δικαιολογία για την μη διαπραγμάτευσή  του θεωρώντας τον ως απαρχαιωμένο.

Η συγκεκριμένη ευθύνη βαραίνει εσάς που υπογράφατε τις συλλογικές συμβάσεις αλλά δεν κάνατε το παραμικρό για τον κανονισμό εργασίας που εσείς είχατε δημιουργήσει.

Θα πρέπει να υπάρχουν οι σωστοί μηχανισμοί μέσα από τον κανονισμό εργασίας που να κατοχυρώνουν τις θέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων μπροστά στις παράλογες κινήσεις της κάθε Διοίκησης.

Δεν θέλουμε να μεσολαβείτε ως   πυροσβέστες  σβήνοντας τις πυρκαγιές που έχει ανάψει η κάθε Διοίκηση  θέλουμε να υπάρχουν οι δομές και οι μηχανισμοί που να μην αφήνουν το έδαφος σε  κάθε Διοίκηση να απαξιώνει τους εργαζόμενους μετακινώντας  τους σε διαφορετικό πόστο και ασκώντας τους παράλληλα ψυχολογική και εργασιακή βία.

Στη ζωή μας θα πρέπει να αναζητούμε καθημερινά το καλύτερο, μόνο αν αγωνιζόμαστε για αυτό και να μην επαναπαυόμαστε στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας που βολευόμαστε, μόνο τότε   μπορούμε να πάμε μπροστά ως άτομα αλλά και ως κοινωνία.

Εγώ ως υπάλληλος Πληροφορικής μπορεί να πάρω μεγαλύτερο μισθό βάσει του προτεινόμενου κανονισμού της Διοίκησης αλλά ως εκπρόσωπος εργαζόμενων  ο κανονισμός αυτός ζημιώνει την πλειοψηφία των συναδέλφων και εκτιμώ ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το σωματείο να τον διαπραγματευτεί.

Ο  ΑΣΕΠ, τα ΕΛΤΑ, οι ΔΕΚΟ και ο στενός Δημόσιος τομέας έχει για όλες τις θέσεις κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ και ειδικότητες ανάλογες της επαγγελματικής δραστηριότητας όπως Διοικητικού -Οικονομικού , Λογιστηρίου, Πληροφορικής, Εσωτερικής Εκμετάλλευσης, Διανομέων, Οδηγών κτλ.

Για πιο λόγο θέλετε να διαπραγματευτείτε ένα κανονισμό βασισμένο  σε επαγγελματικές οικογένειες και σε επαγγελματικά επίπεδα με αύξηση  μισθοδοσίας μόνο αν επιτευχθούν οι στόχοι και μόνο αν έχετε κάποια θέση ευθύνης.

Μήπως σχεδιάζεται να αυξήσετε και τις θέσεις ευθύνης;

Ως εργαζόμενοι έχουμε κανονισμό εργασίας και είναι σε ισχύ για αόριστο χρόνο.

Δεν πρέπει να  διαπραγματευτούμε κανέναν νέο κανονισμό.

Προτείνουμε να πάρετε τα θετικά στοιχεία που ανέφερα πριν, να τα προσθέσετε στον υφιστάμενο κανονισμό εργασίας και να τροποποιήσετε τον κανονισμό που έχουμε τόσα χρόνια με την Διοίκηση.

Να υπογραφεί επιτέλους η Συλλογική Σύμβαση εργασίας με τουλάχιστον 5% αύξηση για να μειωθούν κατά ένα μικρό ποσοστό οι πληθωριστικές απώλειες των τελευταίων ετών.

Επίσης θα πρότεινα να προστεθούν τα παρακάτω στον υφιστάμενο κανονισμό εργασίας:

 • Την μη άσκηση εργασιακού bullying από την Διοίκηση αλλά και από τους καλοπληρωμένους συνεργάτες που καθημερινά απαξιώνουν και προσβάλουν τους εργαζόμενους.
 • Την βαθμολόγηση όσων έχουν θέση ευθύνης από τους υφισταμένους τους με χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα σχετικά με την αξιολόγηση των καθηγητών από τους φοιτητές τους.

Η σύναψη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι το ελάχιστό που πρέπει να κάνει μία Αριστερή Διοίκηση για τους εργαζόμενους που έχει ταλαιπωρήσει από τότε που ανέλαβε.

Αν η Διοίκηση δεν δεχθεί την τροποποίηση του κανονισμού εργασίας που έχουμε τότε θα πρέπει προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις  που θα πρέπει να είχατε ήδη σχεδιάσει.

Να σας θυμίσω ότι δεν έχετε εκλεγεί για να κάνετε τα κέφια και να χτυπάτε την πόρτα της κάθε Διοίκησης αλλά για να αγωνίζεστε για το συμφέρον των συναδέλφων σας.

Καλές Γιορτές σε όλους.

 

 

(Visited 2 times, 2 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS