Μεγάλη πίεση στα ΕΛΤΑ για τα έσοδα την ώρα που η Διοίκηση αναλώνεται σε ρουσφέτια

eltala

Τι φέρνει για τα ΕΛΤΑ η υπαγωγή δυο υπερταμείο. Πως στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι

Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το 2018 για την πορεία υλοποίησης μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιήσει σε δώδεκα μήνες όσα ανέβαλλε τα τελευταία χρόνια. Ο υψηλός πήχης εσόδων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, από αξιοποίηση κρατικής περιουσίας, που προβλέπει ο εθνικός Προϋπολογισμός του 2018, σε συνδυασμό με το εγχείρημα ελάφρυνσης του χρέους υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε έναν ανηφορικό αγώνα δρόμου με πολλαπλά εμπόδια. Υπενθυμίζεται ότι το εγχείρημα της ελάφρυνσης του χρέους συνδέεται με την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα εκτιμώμενα έσοδα έχουν βαρύνοντα ρόλο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις εκπέμπουν ένα ισχυρό επενδυτικό μήνυμα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί σε δύο πυλώνες. Πρώτον, θα πρέπει να επιταχύνει την πώληση ποσοστών πλειοψηφίας ή μειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου κρατικών εταιρειών. Δεύτερον, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε η έλευση του 2018 να συνοδευτεί με μεταβιβάσεις 19 κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) ή Υπερταμείο.

Συνολικά 19 κρατικές εταιρείες προβλέπεται να ενταχθούν στην «ομπρέλα» του Υπερταμείου το 2018, ήτοι αυτές που ελέγχει πλήρως το Δημόσιο (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΚΑΑ, ΔΕΘ, ΟΑΚΑ, ΕΛΒΟ, Κτιριακές Υποδομές), εισηγμένες όπου είναι μέτοχος πλειοψηφίας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και ΔΕΚΟ όπου το Δημόσιο είναι μέτοχος μειοψηφίας (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών).

Ποια θα είναι η αποστολή του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων; «Η κατοχή των συμμετοχών του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, η επαγγελματική διαχείρισή τους και η επαύξηση της αξίας των εν λόγω συμμετοχών, αξιοποιώντας σύγχρονα πρότυπα και πολιτικές αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση, την εταιρική συμμόρφωση, την εποπτεία και τη διαφάνεια των διαδικασιών», όπως επισημαίνει η έκθεση του ΕΕΣΠ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τις ΔΕΚΟ που θα περιέλθουν στον έλεγχο του Υπερταμείου θα καταρτίζονται ετήσια επιχειρησιακά σχέδια, θα δημοσιοποιούνται τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, θα δημιουργηθούν επιτροπές εσωτερικού ελέγχου και, όπου χρειάζεται, θα επιβάλλεται περικοπή δαπανών και μείωση του προσωπικού. Παρότι θεωρείται βέβαιο ότι κορυφαίοι υπουργοί θα επιδιώξουν να επιβραδύνουν τη διαδικασία μεταβίβασης των ΔΕΚΟ, το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει το πρώτο «κρας τεστ», με την υπαγωγή στον έλεγχο του Υπερταμείου του ΟΑΣΑ και των ΕΛΤΑ. Πρόκειται για δύο από τις πιο προβληματικές ΔΕΚΟ, με τα ΕΛΤΑ να εφαρμόζουν ήδη σχέδιο αναδιάρθρωσης, δεδομένου ότι το μισθολογικό κόστος της εταιρείας με τους περίπου 7.180 εργαζομένους ξεπερνά το 70% του συνόλου των δαπανών.

Διαβάστε περισσότερα στο capital.gr

(Visited 521 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS