Η εμπειρία ενός συναδέλφου στο Σπάρταθλον

e5

Συναισθήματα απερίγραπτα, αλλά κυρίως συγκίνηση και πληρότητα, ένιωσαν οι 3 Μεσσήνιοι δρομείς που τερμάτισαν στο Σπάρταθλον.

Περιγράφουν την εμπειρία τους, μιλούν για υπέρβαση του εαυτού τους και στέκονται στην ιστορικότητα του αγώνα, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες διαδρομές υπεραποστάσεων.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Στο 36ο Σπάρταθλον η Μεσσηνία ήταν παρούσα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να δίνει δυναμικό «παρών» και τα επόμενα χρόνια.

Ο αθλητής Γιώργος Κουτσιούκος που έλαβε μέρος με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας τερμάτισε φέτος για 5η φορά, ενώ έχει συμμετάσχει συνολικά σε 8 αγώνες. Οπως μας λέει: «Το σημαντικότερο είναι η πνευματική πληρότητα. Βέβαια φέτος ήταν και ειδικές συνθήκες, με ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι πραγματικά πολύ μεγαλύτερη η ικανοποίηση, αφού ο καλύτερος αγώνας είναι ο πιο δύσκολος αγώνας και όταν ολοκληρώνεται είναι πιο όμορφος». Ο ίδιος εξηγεί πως «οι καιρικές συνθήκες σε δυναμώνουν. Θέλεις να κάνεις την υπέρβαση πνευματικά. Οσο δυσκολεύεσαι τόσο πιο πολύ πεισμώνεις» -αν και τονίζει ότι ο αγώνας από μόνος του είναι πολύ δυνατός: «Αρκεί να σκεφτούμε ότι το 490 π.Χ. ο Φειδιππίδης ξεκίνησε από την Αθήνα να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες».

Αναφέρει μάλιστα ότι πριν 3 χρόνια ο ίδιος έκανε όλη τη διαδρομή του Φειδιππίδη, με επιστροφή στην Αθήνα: «Αυτό είναι φοβερή υπέρβαση. Καλά η σωματική. Αλλά το σημαντικό είναι το πνεύμα να κάνει την υπέρβαση και να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Ηταν 490 χιλιόμετρα!». Οπως επισημαίνει ακόμη: «Κάθε φορά το συναίσθημα είναι τόσο δυνατό και διαφορετικό για άλλους λόγους». Λαμβάνει όμως μέρος στους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί η δουλειά του είναι ταχυδρόμος και ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα σαν ένας σύγχρονος ημεροδρόμος.

Κλείνοντας, ο Γιώργος Κουτσιούκος τονίζει τις πανανθρώπινες αξίες του αγώνα και τον ιερό σκοπό του Φειδιππίδη. Στέλνει μήνυμα στους νέους πως οι δυσκολίες δεν λείπουν, αλλά δεν πρέπει να τα παρατάνε. Σημειώνει δε πως θα πρέπει να λαμβάνουμε όλοι μας τα μηνύματα, πως χρειαζόμαστε κι άλλους δίπλα μας για να αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία, αλλά και να βλέπουμε τη δυσκολία του συνανθρώπου μας.

Διαβάστε περισσότερα

(Πρόσφατη φωτογραφία από την εκδήλωση βράβευσης του συναδέλφου Κουτσιούκου)

(Visited 1 times, 4 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS