Για σπάταλη προπαγάνδα με γραμματόσημα για τις Πρέσπες καταγγέλλει τον Παππά η Ασημακοπούλου

asimakopoulou

Η τομεάρχης και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ κατά τη συζήτηση ερώτησης της για τα ΕΛΤΑ σχολίασε ότι από τη μία επιβάλλεται οικονομική ασφυξία στα ΕΛΤΑ και από την άλλη γίνονται εξοργιστικές σπατάλες προπαγάνδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα επιτρέψουμε σχέδια «πετσοκόμματος» των ΕΛΤΑ απάντησε ο υπουργός.

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά εξαπέλυσε η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών και υποψήφια ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής της σχετικά με την οικονομική κατάσταση των ΕΛΤΑ, η κ.Ασημακοπούλου κατηγόρησε τον κ.Παππά για προκλητική αφωνία αλλά και για σπατάλες σε σπάταλη προπαγάνδα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που τα ΕΛΤΑ υφίστανται οικονομική ασφυξία.

“Έχετε την εποπτεία των ΕΛΤΑ και πρέπει να σας ενδιαφέρουν τα οικονομικά στοιχεία. Δεν μου δίνετε συγκεκριμένη απάντηση και δεν προσκομίζετε στοιχεία για κανένα θέμα”, είπε απευθυνόμενη στον υπουργό και κλείνοντας την ομιλία της σχολίασε:

“Δεν βρίσκετε χρήματα για τα ΕΛΤΑ για να τα λειτουργήσετε όπως πρέπει κ. Υπουργέ, φαίνεται όμως ότι θα βρείτε χρήματα για μια ειδική έκδοση για γραμματόσημο για να πανηγυρίσετε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια Συμφωνία με την οποία διαφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών- οι οποίοι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι οι «μη σκεπτόμενοι-ηλίθιοι». Επίσης χρήματα έχετε βρει, 500 χιλ. ευρώ γιανα τύχει ευρείας δημοσιότητας μέσω του τύπου η Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με απόφαση του Προϊσταμένου Διεύθυνση Ενημέρωσης και εντολή του Υφυπουργού ΨΗΠΤΕ. Για αυτά έχετε λεφτά, για τα ΕΛΤΑ δεν έχετε!”.

Η κ.Ασημακοπούλου έθεσε στον κ.Παππα σειρά ερωτημάτων: Εαν τα ΕΛΤΑ έχουν οφειλή προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 115 εκατ. ευρώ από δάνειο, εαν έχουν οφειλή προς τον ΕΦΚΑ ύψους 20 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές, εαν έχουν οφειλή προς άλλους φορείς για λογαριασμό των οποίων εισπράττουν χρήματα ύψους 15 εκατ. ευρώ (όπως η απόδοση σε τραπεζικά ιδρύματα δόσεων δανείων των υπαλλήλων τους που έχουν παρακρατήσει), καθώς και αεν το ποσό των 80 εκατ. ευρώ σχετικά με τον τρεχούμενο λογαριασμό GIRO, μέσω του οποίου πληρώνονται συντάξειςασφαλιστικών ταμείων αλλά και επιδόματα, είναι διαθέσιμο. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ως απάντηση κατέθεσε αντίγραφο της από 10.12.2018 απάντησης του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΤΑ (Α.Π. 1.1.1160), την οποία όμως όπως επισημαίνει η τομεάρχης της ΝΔ είχε ήδη καταθέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και στην οποία δεν δίνονται συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Η κυβέρνηση έχει την αρχή της υποστήριξης δημόσιων υποδομών, κρίσιμων υποδομών, όπως είναι τα ΕΛΤΑ. Ο ομιλών και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουν, υπό τη δικαιολογία της ανασυγκρότησης, να μπούνε σε εφαρμογή σχέδια που ενδεχομένως προηγούμενες κυβερνήσεις να είχαν στο νου τους, τα οποία να περιλαμβάνουν κλείσιμο δεκάδων ή εκατοντάδων καταστημάτων των ΕΛΤΑ ή πάρα πολλές απολύσεις εργαζομένων ή ένα σχέδιο πετσοκόμματος αυτής της πολύ κρίσιμης υποδομής» επισήμανε ο υπουργός.

«Η σημερινή κυβέρνηση, αφού κατέθεσε στη Βουλή τη σχετική τροπολογία, έχει ήδη καταβάλει τη σχετική αποζημίωση για τα έτη 2013-2016, τις επόμενες ημέρες καταβάλλεται και για το έτος 2017, συνολικού ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕΤΤ διενεργεί μελέτη για τον εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ και την προσαρμογή στις ανάγκες των πολιτών.

Σημείωσε παράλληλα πως τον Απρίλιο του 2017 υπεγράφη από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τα ΕΛΤΑ η σύμβαση για την παροχή καθολικής υπηρεσίας για διάστημα έξι χρόνων και έχουν προχωρήσει και οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπογραφεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό του επιμερισμού του κόστους της καθολικής υπηρεσίας, το λεγόμενο «Ταμείο Αντιστάθμισης» όπου όλοι οι συμμετέχοντες στον ταχυδρομικό κλάδο και στην αγορά των ταχυδρομείων, συμμετέχουν στο κόστος και επιμερίζονται το κόστος κάλυψης της καθολικής υπηρεσίας.

Ο υπουργός ενημέρωσε, επίσης, τη Βουλή ότι ταυτόχρονα έτρεξαν προσπάθειες και «έχουν αποδώσει, μέχρι στιγμής» αναφορικά με τις απαιτήσεις των ΕΛΤΑ έναντι άλλων Οργανισμών του Δημοσίου. Τα ΕΛΤΑ έχουν εισπράξει μέχρι στιγμής 45 εκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισήμανε ότι «τα ΕΛΤΑ αυτή τη στιγμή έχουν περάσει στο Ταμείο Συμμετοχών» και ότι το υπουργείο Οικονομικών διόρισε διοίκηση τον περασμένο Αύγουστο. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει την ευθύνη για τα ρυθμιστικά και νομοθετικά ζητήματα της αγοράς των Ταχυδρομείων, όχι για τη λειτουργία της εταιρείας πλέον, διευκρίνισε.

(Visited 2 times, 19 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS