Ένα βήμα πριν την κατάρρευση τα ΕΛΤΑ

elta870

Πάλι με αρνητικό τρόπο πρωταγωνιστούν τα ΕΛΤΑ στην επικαιρότητα

Όπως γράφει ο ΣΚΑΙ Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης αποτυπώνουν μία ζοφερή πραγματικότητα.

Τα ΕΛΤΑ χάνουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Το 2017 είχαν ζημιές ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 340 εκατ. το ίδιο έτος, έναντι 520 εκατ. που ήταν το 2010.

Ενδεικτικό της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ είναι πως πριν λίγες ημέρες χρειάστηκε να εκταμιευθούν 15 εκατομμύρια από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πληρωθούν οι περίπου 6.000 εργαζόμενοι του ομίλου.

Το economistas.gr επισημαίνει ότι:

Τα 15 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν τα ΕΛΤΑ ωστόσο, αρκούν για την κάλυψη των αναγκών του ομίλου για λίγους μόλις μήνες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο όμιλος των ΕΛΤΑ θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπος με νέο οικονομικό αδιέξοδο εάν δεν τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η νέα διοίκηση του ομίλου εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να έχει ετοιμάσει έως τα τέλη του έτους ένα business plan που θα επιτρέψει στα ΕΛΤΑ να επιβιώσουν.

Το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα των ΕΛΤΑ, είναι ιδιαίτερα σύνθετο και δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου.

Στα οικονομικά αποτελέσματα οι ζημιές εμφανίζονται χαμηλότερες από ότι πραγματικά είναι, καθώς υπολογίζεται η αποζημίωση του καθαρού κόστους της καθολικής υπηρεσίας, την οποία ο όμιλος δεν έχει εισπράξει ακόμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η αποζημίωση έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όχι όμως και από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε από τα 521 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 340 εκατομμύρια ευρώ το 2017. Οι ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤΔΑ) το 2017 ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, με τις ζημιές μετά από φόρους να ανέρχονται σε 15,5 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αφορά στη μείωση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου τα τελευταία έτη, τα οποία από σχεδόν 18 εκατομμύρια ευρώ το 2016, έπεσαν στα 4,2 εκατομμύρια το 2017.

Πλασματικά είναι τα κέρδη και της θυγατρικής του ομίλου, των ΕΛΤΑ Courier, δεδομένου πως χρησιμοποιεί το δίκτυο της μητρικής εταιρείας για τη μεταφορά προϊόντων, περιορίζοντας σημαντικά το δικό της κόστος, αλλά επιβαρύνοντας τα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η λήψη μέτρων που θα αφορά στη μείωση του προσωπικού και στη διακοπή λειτουργίας αρκετών καταστημάτων αποτελεί μονόδρομο. Τώρα λειτουργούν 745 καταστήματα και μονάδες διανομής και περισσότερα από 650 πρακτορεία σε όλη τη χώρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, είναι επιτατική ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές και στις υπηρεσίες ενέργειας που προσφέρουν τα ΕΛΤΑ, καθώς ο όμιλος χάνει χρήματα και από αυτή τη δραστηριότητα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS