Άνω των €35.000 κόστισαν οι μπαχαλάκηδες στα ΕΛΤΑ το 2018

ελταβρεακ

Τα περισσότερα χρήματα των τελευταίων ετών έχουν δαπανήσει, μόνον κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για αποκατάσταση ζημιών μετά από βανδαλισμούς σε υποκαταστήματα.

Σύμφωνα με τα μεγέθη που επεξεργάστηκε το Capital.gr, από τις αρχές της χρονιάς έως σήμερα, η εταιρεία, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, έχει δαπανήσει συνολικά περίπου 35.600 ευρώ ή 11.850 ευρώ ανά μήνα για την αποκατάσταση των ζημιών.

Με τους βανδαλισμούς να αποτελούν ρουτίνα, πανελλαδικά, συνολικά τέσσερα υποκαταστήματα σε Νέα Σμύρνη, Πεύκη, Πατησίων στην Αθήνα και Πάτρα βρέθηκαν στο στόχαστρο εμπρηστών μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι μεγαλύτερες βλάβες προκλήθηκαν στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ Πάτρας, καθώς η επίθεση της 6ης Φεβρουαρίου με γκαζάκια κόντεψε να ισοπεδώσει το ακίνητο στην οδό Έλληνος Στρατιώτη με τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών να ανέρχονται σε 29.600 ευρώ.

Με ορμητήριο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η επίθεση κουκουλοφόρων με βαριοπούλες στις 18 Ιανουαρίου στο υποκατάστημα στη συμβολή των οδών Δεριγνύ και Πανεπιστημίου προκάλεσε ζημιές αξίας 3.400 ευρώ. Ανάλογες επιθέσεις αρχές Μαρτίου δέχτηκαν τα υποκαταστήματα της εταιρείας σε Πεύκη και Νέα Σμύρνη με το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών να ανέρχεται συνολικά σε περίπου 5.600 ευρώ.

Στα παραπάνω προστίθενται δαπάνες ύψους 5.150 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από την ανατίναξη δις του ΑΤΜ στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Θησείο

Πρόβλημα βιωσιμότητας

Τα ΕΛΤΑ, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδεύουν περίπου 400 ευρώ την ημέρα -ο λογαριασμός για το πρώτο τρίμηνο του 2018- για να καλύπτουν το κόστος των βανδαλισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1η Σεπτεμβρίου 2017, η διοίκηση και το προσωπικό έχουν προχωρήσει σε μείωση του μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί σε περίπου 70-75% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα μεγέθη (2016), τα ΕΛΤΑ εμφάνισαν ζημιές ύψους 14,2 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 342,8 χιλιάδων ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αρνητικά και διαμορφώνονται σε -58,7 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 32,4 εκατ. ευρώ.

Στα ΕΛΤΑ απασχολούνται περίπου 7.000 άτομα, με τον περιορισμό των ζημιών, τη βελτίωση της καθαρής θέσης και βέβαια την αύξηση των εσόδων να αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

capital.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
SHARE THIS

RELATED ARTICLES

TWEETS